För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...
Kom igång på några minuter. Gratis förstås!
En sak som jag också gillar med detta jox är det inte är giftigt eller luktar illa… Skönt att slippa gasmask och handskar helt enkelt.
Jag köpte mina flaskor från Kreatima för 60 kr styck.
Betyg… Hrm… 4 rostiga vrak av 5 möjliga. Hade pigmenten varit lite mindre hade jag gett betyget 5.
Verkligen realistisk effekt! Bra presentation, Joppo.
Håller med angående airbrush, jag skulle nog inte använda denna färgtyp i en färgspruta.
/Stefan
Tack allihopa!
#10 Det skulle jag avråda från tyvärr. Detta eftersom det blev gult "fnas" i utkanterna av rosten. Kolla inlägg #4 så förstår du vad jag menar… Det bästa resultatet får man nog om man applicerar joxet på en hel bit.
Jag kan testa under dagen för att se om det kanske går att få bort fnaset på nåt sätt… Alternativt använda maskol runtom.. Kan testa det med… Stay tuned… To be continued
Det här var riktigt superduperintressant!
Jag såg att förpackningen innehåller 59 ml. Är det drygt, eller behöver man köpa på sig ett flak om man ska experimentera med en modell?
/ GeeKen
________________________________________
Hoppla, såg precis att det finns trollerirost i 237 ml förpackningar också… Strunta i mig - det gör min fru, så jag är van!
/ GeeKen
________________________________________
Tackar Joppo! Vilket bra test, väldigt lustig produkt, men intressant!
Har en konstnärskompis som behöver denna!
#22 Kul! Ser fram emot resultatet
#23 Det stämmer att du måste ha både järnfärg och Rapid Rustlösning.
Du behöver inte göra nåt mer efter att du målat på Rapid Rustmedlet… Efter ungefär 30 min ser ytan ut som i tråd #4… Ytan blir väldigt hård och behöver inte förseglas. Jag kanske uttryckte mig lite oklart
Den ska jag springa runt och måla på på bilar på stan ;)
Angående mindre ytor, kan det inte gå att skrapa bort detta gula fnas? Tänkte ju också använda det på små ytor. Som på flygplan. Förresten om flygplan, är det någon som vet om de var rostiga i tjänst. Tänkte på ett plan som inte är många år från andra världskriget (nu är ju det runt 70 år sen, men tänkte på dåtid) hur fort rostade de?
#31 Flygplan rostar oftast ganska lite, då de för det mesta är byggda i material som aluminium, trä eller kompositmaterial. Visst, det finns delar i dem som är gjorda i järn eller stål, men för att få en realistisk känsla, så bör man i så fall ha koll på vad som är vad.
japp. Men det kan ju inte vara så svårt. Man kan söka på Wikipedia, där står det säkert. Vilka plan som är gjorda av vad.
#33 Flygplan rostar inte. Det finns bara få flygplan som använt någorlunda kvantiteter stål i konstruktionen. Det som använt mest stål är Mig25/31, som använde stål till värmeutsatta (friktionsvärme pga hastighet) delar. Ett annat är vår egen svenska J22 som hade en rörram konstruktion av härdade stålrör (härdades efter svetsning) under all plywooden.
Det är som denstore sa: flygplan rostar väldigt lite. Det finns några enstaka delar här o där som är gjorda i stål. Men de är då för det första delar inuti flygplanet, för det andra så är det så, att finns det anledning att göra en ståldetalj, finns nästan alltid också en anledning (värme) att göra den korrosionsfri (typ "rostfritt" stål). DVS inte ens ståldelar på ett flygplan rostar. Jag är rätt säker på att det gäller även Mig25.
Det här gäller även vingframkanter på överljudsflygplan. I den mån de inte är gjorda i Titan, så kan du lugnt räkna med att stålet är korrosionsbeständigt.
#31 Visst går det att skrapa bort det gula fnaset. Dock tror jag det är enklare och blir bättre om du målar rosten med vanlig färg. Dels därför att det är enklare att applicera rosten och dels därför att Rapid Rust ger mycket textur som inte ser speciellt skalenlig ut i mindre skalor(typ < 1/32)
Jag brukar använda Vallejos Chocolate brown eller Flat earth när jag rostchippar. Om du späder ut färgen lite med vanligt vatten och använder en riktigt liten pensel får du grym kontroll.
Dock är nog rosten på ett flygplan väldigt begränsad precis som Denstore skriver. Ett annat förslag om du vill att planet ska se slitet ut är simulera avskavd färg ovanpå aluminium. Kolla in denna länk så förstår du vad jag menar: http://www.largescaleplanes.com/articles/FlipHendrickx/a6m5/zero5.jpg
Jag vet inte hur realistiskt denna finish är eftersom flygplan inte är mitt område, men jag tycker den ser cool ut. Det borde gå finfint att få till med lite aluminiumfärg.
/Jeppe
#35 För vissa flygplan som målades utan primer och med måttligt lämplig färg, är detta klart realistiskt. Observera t.ex att det är på vingen, där pilot och markpersonal kliver upp för att nå cockpiten, som avskrapet huvudsakligen är. Japanska flygplan är väl väldigt typiska kandidater för detta. (Men även min Maryland, om jag väljer franskt kamoflage, som ju även användes på en del engelska Malta Marylands.)
P.S. Kombinationen med den väldigt röda färgen på nationalitetsbeteckningarna är väl mer tveksam. Japanska rundlar blev mycket fort brunare, så skall färgen ha hunnit bli så avskavd o avlflagad…
OK. Får se om jag börjar bygga pansar någon gång. Då ska jag nog inhandla den där röran.
Sen kan ju plan bli skadade i strid, så de är ju inte i utställningsskick, hehe. Så. Ska prova den där avskalade metoden, synd att planet jag bygger redan är den färgen…
Men då har jag en fråga? Jag har en F-100D som skall byggas och skall bli dansk. På många F-100 ser man på bakkroppen att det ser ut som rost, egna antagen är väl att det inte rostat järn utan har nog något med värmeutvecklingen att göra, men varför så tydligt och vanligt på just F-100? Rapid Rust måste väl vara perfekt att efterlikna detta?
//Marcus
#38 Nej, rost är det inte. Det är värmeutvecklingen från EBK´n som bränner bort färgskiktet. På metallrena syns den färgskiftning som blir i metallen vid detta område. Vissa F100 (ganska många, tror jag) målades i en "silver/aluminium"-färg för att motstå korrosion. Just området där färgen bränns bort lämnades dock metallren. Liksaå kan man se det på kamouflagemålade F100 i Vietnam. Titan användes i stor utsträckning på F100, vad jag vet. Möjligt att det påverkade detta fenomen?
/Stefan
#38-39: Den där "metallrena" rumpan finns ju på många flygplan, Strike Eagle och Valkyrie för att bara nämna ett par exempel, dom färgskiftningar som uppstår på dom beror ju inte på rost utan på just extrem temperatur, men utseendet kan ju påminna om rost, men vid närmare betraktande så framgår att det inte är samma sak färgmässigt
Värd för Knivtillverkning & Slöjd iFokus
#41 Ja. Men i fallet med den danska F-100'an är det inte metallytan du ser. Det tegelröda är rester av färgen. De andra pigmenten i färgen har förrintats av värme, men järnoxiden består. Kolla in bilden här så förstår du mer om hur den danska gröna färgen fungerar.
Däremot kan man på metallrena F-100 se en svag laxfärgad skiftning på titan(?)panelerna där bak. (Och de målade F-100 visar ju tydligt upp varför de här panelerna kanske borde vara titan.)